Ирландски скоунс и почивно в петък

19:54



Докато времето навън продължава да ми внушава манипулации сякаш е точният момент да заредя плейлиста с коледна музика, да купувам коледни декорации и да се чудя какво да купя за Коледа на близките си, аз упорито си повтарям, че е просто октомврийска аномалия и се възползвам от прохладата по най-добрия възможен начин. Той включва печене, крафт-проекти, първият маратон на "Момичетата Гилмор" и първата книга от новата поредица на Сара Дж. Мас. За всичко това планирам да пиша и хронологично започвам с рецепта на едни непретенциозни, полусладки/полусолени курабийки, които са перфектното здравословно решение. 


Представям ви рецептата за скоунс-курабийките като не претендирам, че е напълно дословна спрямо оригинала. Ирландският скоунс е т.нар. "бърз хляб", предполагаемо появил се по времето на кралица Виктория и средата на 17 век. Като основни съставки за тестото се спрягат пшениченото и ръженото брашно, а също и овесените ядки. Сервирали се със домашно сладко и с домашно крема сирене, обикновено по време на следобедното чаено парти в британския корт. От там се появява и синонимът им "чаени тортички".

Колкото и да модифицирам рецепти и да изнамирам "истинската", съм напълно убедена, че докато не посетя ирландска или лондонска кафетерия, няма да се доближа до автентичния им вкус. Затова междувременно експериментирам в кухнята и услаждам дъждовните си следобеди с тази хрупкава версия на скоунси, подходяща както за закуска, така и за почерпка на гости.

Рецепта за 15 броя  


  • 220г брашно
  • 50 г захар (обикновено я пропускам) 
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 180мл гъст много студен айран
  • 100г студено масло, нарязано на кубчета
  • 50-60г фини овесени ядки 
  • кората на един лимон
  • ванилия



В купа смесете сухите съставки: пресятото брашно, бакпулвера, овесените ядки и захарта. Добавете кората от лимона и ванилията, нарежете маслото на кубчета, прибавете към останалите съставки и разбъркайте. Сместа става на парцали и на трохи. 

Последен изсипете гъстият айран и започнете да бъркате пропорционално, с помощта на шпатула или дървена лъжица, така че да се образува хомогенна смес. Ако полученото тесто е кашкаво и прекалено меко, за да работите с него (това става заради разтапяне на маслото), може да го увиете във фолио и да го оставите в хладилната камера, за да дръпне за няколко минути.

Когато тестото е готово, може да процедирате по два начина: 
- ако е достатъчно твърдо - разточете върху набрашнен плот тестото, с дебелина на кората около 3-4 сантиметра, след което използвайте кръгли формички, за да оформите всеки скоунс;
- ако е недостатъчно твърдо - можете да ги оформите с помощта на лъжица.


Подредете върху хартия за печене и по желание можете да намажете всеки с разбит жълтък. Печете около 15-20 минути на предварително загряна на 190 градуса фурна. 

Когато скоунсите са готови, можете да ги гарнирате, както със сладко, така и със солено, а защо не и с двете?


Аз използвах сладко от черни боровинки, нутела и пудра захар. 
Дано ви хареса! :)) 


You Might Also Like

0 коментара