Здравословна закуска и здраве в буркан

12:03



Вероятно от края на 2013 година насам - в едни плаващи периоди на свободно време и тотална липса на свободна минута, започнах да се увличам по здравословната тематика на храненията. Темата за това какво е био, зелено и полезно е толкова комплексна, и нееднозначна, че надали бих могла да обобщя в един пост формираните ми навици и принципи, когато опре до това как избирам храната, която консумирам. Сменях редица режими, диети, прочитах книги, отричах месото, отричах захарта, следвах "правилни календари", изработени от диетолози, но едно е факт - онова, което за едни е полезно, за други просто не е достатъчно. Важно е единствено човек да избира такава храна, която организма му приема добре и в благодарност дава тонус и енергия. Дали смятам, че човек трябва да яде единствено плодове, зеленчуци и ядки от време на време? Не. Дали смятам, че хлябът трябва да отсъства от менюто или пък, ако го има да е пълнозърнест и богат на семена? Не, не е задължително. Дали отричам пицата и заклеймявам пържените картофки? Не и не, абсолютизмът не може да бъде сервиран в чиниите ни.

Вярвам, че закуската е особено важна, още повече за хора, които стават в 7,30 сутринта и прекарват един натоварен близо шестнадесетчасов ден. Вярвам, че на кафето добра компания му прави чашата прясно мляко и за себе си съм разбрала, че овесените ядки, ябълките, ядките, йогурта или яйцата са перфектното начало за деня.

Така поднасям и тази рецепта, която за пореден път доказва, че здравословно не е задължително да означава безвкусно. Това е рецептата ми за домашната гранола - едната със сусам и сусамов тахан, а другата с кокосови стърготини. От дозата излязоха две бурканчета, които толкова се усладиха на всички у дома, че почти са на приключване. С кисело, прясно мляко или чиста, гранолата е полезен, апетитен и препоръчван избор за начало на деня.


Рецепта за гранола:

Основа

  • 200 гр. лешници (аз избрах печени, защото са ми слабост);
  • 100 гр. кайсиени ядки (алтернатива е бадемът);
  • 200 гр. слънчогледови семки;
  • 2 пълни супени лъжици сусамов тахан (не е голям пропуск, ако липсва).
Допълнения
  • 100 гр. сусам;
  • 100 гр. кокосови стърготини;
  • плодове, нарязани на ренде;
Първата част включва продуктите за основната консистенцията на двете бурканчета с гранола. Ядките се смесват и се смилат добре, за да заприличат на брашно, а след това към тях се прибавя и сусамовия тахан. Ако такъв липсва е хубаво да сложите малко прясно мляко, вода или разтопено масло, с идеята сместа да стане по-лепкава. 



Брашното от ядките се изсипва в купа и в зависимост от предпочитанията ви, започвате да добавяте допълнителните съставки. Аз разделих моята смес на две - в едната сложих сусам и рендирана круша, а в другата изсипах кокосовите стърготини. Ако решите да добавяте плод, имайте предвид, че по-бързо хваща влага и изменя вкусовите си характеристики цялата гранола, просто защото плодовете имат кратък срок на годност. Гранолата с кокоса е вече на цяла седмица и е същата на вкус като в самото начало. 

Когато гранолата ви е готова, я разстелете върху хартия за печене и оформете правоъгълник с помощта на шпатула (или ръцете ви ). 


Поставете сместа в тавичка и печете за около 15 минути на 180 градуса. Ако сте добавили масло предполагам, че директно ще можете да си направите гранола барс, каквито са пакетираните сусамки например. Моята гранола стана рохкава, но и такава ми беше идеята.

Това е най-добрият ми старт на деня. Надявам се да ви хареса. 
хх

  

You Might Also Like

0 коментара