Стереотипи - отвъд идеята

20:32 ч.


Здравейте, блогъри и минувачи!
Честит празник на всяка дама, която чете този пост!

 

Спирам се тук, за да обясня идеята, която стои зад стихосбирката "Стереотипи" и всяко произведение от нея, което публикувах тук през последните няколко дни. 

"Стереотипи" ме вдъхнови да пиша за красотата на жените и още по-конкретно за красотата на техните различия. Исках да направя малка стихосбирка или малка книжка, която да побира моите възприятия за нежната половинка на човечеството. 

В последните години феминизмът се превърна в един от най-важните и най-често говорени въпроси и силно вярвам, че идеята за защитата и акцентирането върху силата на жената трябва да продължава да се разпространява и да осведомява, защото на тази кауза ѝ е нужно да въвлича, колкото се може повече хора. 

Искам да използвам момента, за да говоря за това колко значими сме всъщност жените. Жените, които сме мисия, сме смисъл, сме вдъхновение, сме смесица и бърканица и сме всичко, което можем да си помечтаем. Без бариери, без задръжки, без колебания и въпроси на съмнения, пропуснати възможности и алтернативно мислене - "защо не сме повече от еди-какво си". Изобщо, всяка жена, навсякъде, от момиче и невръстна възраст, трябва да знае, че гони ли собствения си устрем и личната си борба за един взаимно щастлив, чист и по-възприемчив свят, никога не може да направи грешен ход. Всяка жена трябва да знае, че единствените критерии, с които трябва да се съобразява, са тези, които сама си е наложила в ценностната си система. Дори и тях - от време на време - трябва да преосмисля, за расте повече и да бъде повече. 

"Стереотипи" иска всяка една жена да се чувства добре в кожата си. Иска да покаже колко красиви могат да бъдат - всички различни жени и как няма нищо лошо в това да си: хладнокръвна, темпераментна, импулсивна, уязвима, емоционална, унила, разсеяна, свръхмълчалива, свръхприказлива, борбена или каквото и да е друго. Няма лошо да си огън, вода, въздух или земя. Няма лошо, докато всяка една от нас се опитва да бъде най-добрата версия на себе си - въпреки всичко, което е или не е. 

"Стереотипи" иска да каже, че трябва да се приемаме и да се обичаме повече. Да се срещаме в очите на непознатите, да показваме емпатия, да се опитваме да се поставяме в обувките на майките си, на бабите си, на сестрите си, лелите си, съседките си, приятелките си, колежките си - всички, които срещаме по пътя си. 

"Стереотипи" отправя поглед към дълбоките мечти. Различните и еднаквите. Поглед към най-утвърдените черти на характерите ни, към най-големите ни слабости. Не само нашите лични, но и тези на останалите. Прави покана да намерим красотата, дори в онези качества, които на нас самите ни липсват. 

Дори и изразени в черно-бяло, дори и да бъдат стереотипи, дори и с етикети по тях, жените пак са красиви. И никога, никога, ама никога, не бива да бъдат игнорирани, съдени, подценявани или отхвърляни.

Написах "Стереотипи", защото за себе си знам, че първата крачка към виждане на истинската важност и истинската значимост на всяка жена е в това тя да бъде приета. Да бъде забелязана. Да ѝ бъде дадена възможност, да бъде възприемана на широко, да ѝ бъде подадена ръка. 

Написах "Стереотипи". Като жена към жените. Вярвам, че ако ние не се подкрепяме взаимно, не си даваме вдъхновение, кураж, подкрепа, състрадание, съчувствие, любов - много, много любов - е глупаво да си мислим, че другата половина от човечеството ще го направи. 

Просто ви подарявам "Стереотипи", за да ви подаря и стимул. Просто живейте, бъдете, творете. Експериментирайте, борете се с вътрешните си демони, надграждайте се. Ако трябва рушете, за да създадете нещо по-добро. Ако трябва оставете се сърцата ви да бъдат разбивани, за да можете да се откриете отново. Ако трябва избягайте, излезте си от комфортната зона, напуснете си работата, връзката, приятелствата - всичко, което ви потиска и ви кара да се чувствате непълни със себе си. 

Никога не бъдете егоисти. Виждайте другите. 
Виждайте и себе си, красиви до тях. Оценявайте.

Можете да изтеглите безплатната стихосбирка до 22.03.2017-та от  ето този линк . 

 


    

You Might Also Like

0 коментара