Само една нощ от Симона Арнщед - ревю

18:07


Книга: "Само една нощ”
Автор: Симона Арнщед
Издателство: Егмонт България
Жанр: all-of-my-emotions, best-boyfiends, contemporary, favorite, favorites, lovestories-worth-reading, new-adult, romance, word-porn

Оценка: 


"Една нощ. 
Само една нощ.
Със сигурност нямаше да има значение за никого."

Преди да започна с ревюто искам само да кажа, че доста се лутах по време на прочита в колебание колко звезди да дам накрая за романа. Няколко момента ми идваха в твърде повече, докато четях, но в края на краищата дори и тези сцени се обръщаха логически, карайки ме да им вярвам. А начинът, по който завърша книгата – нямам предвид сюжетно изобщо, а единствено чисто емоционално – ме остави с тотално убеждение, че „Само една нощ” си заслужава петте звезди, при това за всички 607 страници.

Обожавам, че именно това беше романът, с който открих книжните завоевания на 2017-та година. Ако трябва да го представя в най-общи щрихи, историята е динамична, изчерпателно представена, комплексна и множествено сюжетна и няма нито една художествена липса. Толкова суперлативи мога да изброя по романа и въпреки това, пак биха ми се сторили недостатъчни.



Наталия де ла Грип е съвсем различна главна героиня. Излязла от всякакви стериотипи и пълна със съдържание и история, тя е като свеж литературен полъх. Харесва ми това, че е изградена без никаква посредственост, непреклонна към статуквото, с твърдо мнение и твърди решения, кариеристка, която познава живота предимно през призмата на числата. Докато не среща Дейвид Хамар.

Той обира всяка овация. Затрогна ме от първата страница и нямаше нито един момент в книгата, в който да спра да вярвам на емоциите му, мислите му, причините му. При него най-много обичам ретроспекциите ѝ и разказите за това какъв е бил животът му преди да стане превъплъщение на състоятелен, заможен и елитен човек. 


Още по-любим момент от сюжета е и фактът, че действието се развива в Швеция. Беше ми много любопитно да чета и да си създавам размечтани представи. Вече истински ми се ходи на пътешествие към Скандинавските страни. :D

Другата интересна част е свързана с това колко много икономика, корпоративни финанси и стокови пазари има в сюжета. Макар да съм учила международни финанси и да съм си го превърнала в един от най-захласнатите предмети в университета, чак сега си припомних защо толкова много ми харесва вълнението на рисковите пазари. Много интелигентно захванати идеи и добре описани, дотолкова, че в някои моменти си опреснявах знанията за акции и банки. :D


И накрая, въпреки че е най-съществената причина да обичам романа, сред тези 607 страници кипят толкова много емоции, че книгата направо си е чиста находка. Не очаквах изобщо да има толкова изчерпателни моменти и толкова силен заряд. Не става въпрос само за любовта на главните герои, ами и за всички останали взаимоотношения. Препълнена е с цитати и метафори, че вътрешно кипях от радост след всеки последвал сюблимен момент.

Горещо препоръчвам „Само една нощ” особено за студените януарски дни. Създава едно топло настроение с мечтание за летен Стокхолм и купони край плажа, че наистина те кара да се чувстваш добре.

 ПП: А, да. И корицата! Корицата е впечатляващо великолепна. 



You Might Also Like

0 коментара